Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Zespół Szkolno - Przedszkolny im. Tadeusza Kościuszki w Ryczowie

46. Festiwal projektów

Utworzono dnia 07.06.2018, 23:17

       Uczeń klasy II Gimnazjum nr 2 w Ryczowie  jest zobowiązany zrealizować projekt edukacyjny. Jest to planowane przedsięwzięcie edukacyjne, realizowane przez zespół uczniów przy wsparciu nauczyciela, mające na celu rozwiązanie konkretnego problemu z zastosowaniem różnorodnych metod.

        6 czerwca 2018 r. odbyło się podsumowanie projektów edukacyjnych realizowanych w szkole w bieżącym roku szkolnym. Prezentacja poprzedzona była uroczystym  apelem poświęconym Janowi Pawłowi II - wspinanym w obchody 100-lecia odzyskania Niepodległości przez Polskę.

        Uczniowie klasy II zaprezentowali następujące projekty edukacyjne: Tor powietrzny (Zuzanna Monica, Kamil Szymocha, Kacper Wądrzyk, opiekun: Grzegorz Pacut), Kamishibai (Julia Fliśnik, Patrycja Gierek, Klaudia Jagoda, Monika Knapik, Mariola Suślik opiekunowie: Aneta Choroszy, Łucja Kucia-Supron), Kuchnia molekularna (Jakub Maj, Adrian Markuś, Małgorzata Maślona, Wiktoria Ściera, opiekun: Agnieszka Czyżowska), Jak zmieniła się okolica – aktualizacja mapy (Natlaia Balon, Mateusz Dziuba, Adrian Jabłoński, Mikołaj Krystian, Katarzyna Przewoźniak, Daniel Tokarczyk, opiekun: Paweł Słowiak), Kulinarna podróż do wybranych krajów anglojęzycznych (Jakub Chudy, Konrad Domagała, Kacper Janik, Michał Szydłowski, Zuzanna  Wąsik, opiekun: Justyna Galus), Jakie preferencje polityczne mają mieszańcy Ryczowa i Półwsi? (Dominika Bykowska, Daria Kajfasz, Julia Piotrowska, opiekun: Agnieszka Wawro).

        W tym roku szkolnym najwyższą ocenę uzyskały dwa projekty: papierowy teatr  „Kamishibai”,  czyli  japońska forma opowiadania do dużych ilustracji, wykorzystująca kartonowe plansze z obrazkami i tekstem oraz drewnianą skrzynkę wzorowaną na parawanie  z teatrzyków marionetkowych. Uczennice samodzielnie wykonały karty do baśni „Brzydkie Kaczątko” i bajki o „Misiu Paddingtonie”.

        Drugim projektem była „Kuchnia molekularna”. Projekt przedstawiał  tajniki sferyfikacji podstawowej, odwróconej oraz wielu innych aspektów tej niezwykle ciekawej dziedziny, jaką jest właśnie kuchnia molekularna, zwana często kuchnią eksperymentalną. Uczniowie przedstawili nam działanie suchego lodu oraz zaprezentowali,  jak przygotować kawior z soku porzeczkowego. Uczniowie przekonali publiczność, że  ogromną zaletą tej kuchni jest właśnie to, że bazuje wyłącznie na naturalnych produktach występujących w przyrodzie.

         Publiczna prezentacja projektów udowodniła, że gimnazjaliści maja różne zainteresowania  i zdolności. 

A. Choroszy

Godło Polski

ZOBACZ


Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Marzec 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Imieniny

Ważne strony