Mała cukierenka
Mała Cukierenka
12 grudnia nasza Przedszkolna Mała Cukierenka realizowała bardzo duże i ważne zamówienie. Trzeba było upiec jubileuszowy tort dla wszystkich przedszkolaków. Ustaliliśmy, że będzie to tort zbudowany z lukrowanych babeczek. Mali cukiernicy zabrali się do pracy, aby tort był gotowy na następny dzień. Odmierzali, śledzili przepis, mieszali, dodawali składniki. Razem z naszymi Paniami upiekliśmy około 100 babeczek, trudno było je liczyć, bo znikały J. Tort prezentował się pięknie, a smakował wyśmienicie. Dobra robota!
Oto przepis na nasze babeczki:
Składniki suche:
2 szkl. mąki
½ szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Składniki mieszamy.
Składniki mokre:
1 jajko
1 szkl. mleka
½ szkl. olej
Składniki mokre mieszamy i wlewamy do suchych. Mieszamy łyżką i nakładamy do papilotek. Pieczemy 20/25 min, w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!